18 Mayıs 2009 Pazartesi

AŞK...

AŞK'ı bitirdim...
Uzun zamandır bu kadar keyifli ve su gibi bir kitap okumamıştım.
Elif Şafak gerçekten çok başarılı.Okumadığım hemen hemen hiç bir kitabı kalmadı.
En son malumunuz Siyah Süt...Otobiyografik tarzda farklı ve hoş bir kitaptı ama AŞK, bitirdi beni...
Öyle dolu dolu ki ve bana öyle iyi geldi ki...
Şems'in Kırk Kuralıni listelemek,altını çizdiğim satırları hayata da geçirmek,hatta tüm kitabı yeniden okumak istiyorum.
Hala okumayan varsa da şiddetle tavsiye ediyorum...
Ve Şems'in hatırda kalması gereken kurallarından bir kaçını yazmadan olmaz diye düşünüyorum...Arada dönüp dönüp okumak ve düşünmek için...

1.kural: “Yaradanı hangi kelimelerle tanımladığımız, kendimizi nasıl gördüğümüze ayna tutar. Şayet Tanrı dendi mi öncelikle korkulacak, utanılacak bir varlık geliyorsa aklına, demek ki sen de korku ve utanç içindesin çoğunlukla. Yok eğer, Tanrı dendi mi evvela aşk, merhamet ve şefkat anlıyorsan, sende bu vasıflardan bolca mevcut demektir.”

2. kural: Hak yolunda ilerlemek yürek işidir,akıl işi değil. Kılavuzun daima yüreğin olsun,omzun üstünde ki kafan değil. Nefsini bilenlerden ol silenlerden değil !

14. kural:Hakk’ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil seninle beraber aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?

16. kural: Kusursuzdur ya Allah, O’nu sevmek kolaydır Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir. unutma ki kişi birşeyi ancak sevdiği ölçüde bilebilir. Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini, Yaradan’dan ötürü yaratılanı sevmeden, ne layıkıyla bilebilir, ne layıkıyla sevebilirsin.”

17.kural: Esas kirlilik dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir.”

27. kural : Şu dünya bir dağ gibidir, ona nasıl seslenirsen o da sana öyle aksettirir. Ağzından hayırlı bir laf çıkarsa, hayırlı laf yankılanır, şer çıkarsa sana gerisin geri şer yankılanır.
Öyleyse kim ki senin hakkında kötü konuşur, sen o insan hakkında kırk gün kırk gece güzel sözler et. Kırk günün sonunda göreceksin herşey değişmiş olacak. Senin gönlün değişirse dünya değişir.

33. kural : Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen hiç ol! Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı. Nasıl ki çömleği tutan dışında ki biçim değil içinde ki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil hiçlik bilincidir

36. kural : Hileden,desiseden endişe etme. Eğer birileri sana tuzak kuruyor, sana zarar vermek istiyorsa, Allah da onlara tuzak kuruyordur. Çukur kazanlar o çukura kendileri düşer. Bu sistem karşılıklar esasına göre işler. Ne bir katre hayır karşılıksız kalır, ne bir katre şer. O’nun bilgisi dışında yaprak bile kıpırdamaz. Sen sadece buna inan !

40. kural : Aşksız geçen bir ömür beyhude yaşanmıştır. Acaba ilahi aşk peşinde mi koşmalıyım, yoksa dünyevi, semavi ya da cismani diye sorma!Ayrımlar ayrımları doğurur. Aşk’ın hiçbir sıfat ve tamlamaya ihtiyacı yoktur.
Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde ya da dışındasındır, hasretinde...

3 yorum:

Nazpek dedi ki...

katılıyorum size bende çok beğendim Aşkı son zamanlarda okuduğum en güzel kitap insana tuhaf bir dinginlik veriyor

GeCe dedi ki...

bende çabucak bitirmiştim çünkü öyle hoşuma gitti ki okumadan duramıyordum

cinar dedi ki...

ben de çok beğendim ve 2 günde bitirdim. gerçekten çok etkileyiciydi.